ТУРИЗЪМ В СОФИЯ

София е най-големият град и столица на България, а също така 15-ят по големина град в Европейския съюз с население от 1 267 098 души (официално регистрирани). Тя е основен административен, индустриален, транспортен, културен и университетски център на страната, като в нея са съсредоточени 17 % от населението и 1/6 от промишленото производство на България. София е оживен и динамичен град, но приятно изненадва своите посетители с неочакваната за един мегаполис уютна атмосфера. Защитената от три планини, Софийска котловина се радва на приятен умереноконтинентален климат, а надморската височина от 550 м й отрежда четвърто място сред столиците на Европа. Над София и котловината доминира планината Витоша. Малко столици в света могат да се похвалят с толкова хубав, толкова близък и лесно достъпен природен парк.

Със своята седемхилядолетна история, градът е едно от най-старите човешки поселения в Европа, а множеството негови исторически и архитектурни паметници таят мъдрите послания на многовековен културен опит. Самото име на града – София – е запазило за поколенията един от най-красивите културни символи на християнството – "Божествена премъдрост". Градът с девиз "Расте, но не старее" е наследник на античната римска крепост Сердика, която още през II век става областен център в Римската империя, а в края на ІІІ век се превръща в столица на новосъздадената римска провинция Вътрешна Дакия.

От древни времена градът и околността му са прочути също с изобилието на студени и топли минерални извори, които и до днес продължават да бликат в центъра на съвременна София, достъпни за всички, привличащи столичани и гостите на столицата с многобройните си лечебни качества.

В София е невъзможно да се скучае. Богатството от старини в града приятно се съчетава с множеството модерни концертни зали, опера, големи национални музеи, художествени галерии, театри, клубове, дискотеки, джаз и ъндърграунд локали, предлагащи вълнуващи преживявания за всички вкусове и предпочитания. Динамичното развитие на града през последните години осигури и много удобства за делови пътувания, конгресен туризъм, бизнес срещи и търговски изложения. София е отлично място и за дегустационен и винен туризъм. Множеството модерни кафенета, барове, бистра и ресторанти с разнообразен дизайн предлагат впечатляващо меню, в което трудно ще откриете отсъствието на някой от гурме-специалитетите на съвременния кулинарен свят. София разполага и с чудесни условия за спорт – няколко стадиона и добре оборудвани спортни зали, тенис кортове на открито, игрища за голф и бази за конна езда, басейни с минерална вода. А само на двайсетина минути път от центъра на града, в огромния природен парк Витоша, може да се карат ски дори и нощем...